”Lammas jota maailma ei unohda”

Merinovilla, mitä se on?

Merinovilla on luonnon oma luomus, joka toimii hyytävässä kylmyydessä kuin myös paahtavassa kuumuudessa. Merinovilla keritään merinolampaista. Niille on ajan saatossa kehittynyt poikkeuksellinen villapeite, jonka turvin lammas pärjää vaihtelevissa ilmasto-olosuhteissa.  Merinolammasta kasvatetaan Uuden-Seelannissa, Etelä-Afrikassa sekä Australiassa. Merinolampaat laiduntavat suurilla alueilla ja liikkuvat paljon. Koska maasto on vaihteleva, ja sää-olot heittelevät useita kymmeniä asteita kesästä talveen, on merinovilla hyödyt myös lampaille tärkeä.
Lue lisää merinolampaista

Pehmeää

Merinovillakuidut ovat pitkiä, kimmoisia. Villa on huomattavasti ohuempaa kuin perinteinen lampaanvilla. Poikkeuksellisen kuiturakenteen vuoksi merinolangasta voidaan valmistaa hyvin ohuita ja kevyen kuohkeita neuloksia. Tästä syystä merinon käyttö ja suosio raaka-aineena on kasvanut vuosi vuodelta.

Lämmintä

Merinovillavaate sopii niin kylmiin kuin kuumiinkin olosuhteisiin. Vaate on sitä lämpimämpi, mitä enemmän se sitoo ilmaa itseensä. Merinovilla on lämmittävän ilman sitomisessa maailman tehokkaimpia kuituja. Tähän perustuu myös kerrospukeutuminen merinovillaisiin alus-
ja välikerrastoihin. Mitä enemmän kerroksia, sitä enemmän lämmittävää ilmaa sitoutuu kuitujen väliin. Ohutkin merinokerros lämmittää tehokkaammin kuin paksuin tekokuituinen kerrasto.

Hengittävää ja kosteutta siirtävää 

Nerokas merinovillakuitu reagoi myös kehon lämpötilaan. Kun iho kuumenee, vaatteeseen sitoutunut kosteus vapautuu viilentämään mikroilmastoa kehon ja neuloksen välillä. Näin sekä merinolammas että merinovillavaatteen käyttäjä tuntee olonsa mukavaksi myös helteellä.

Merinovillakuitu voi imeä itseensä 30% oman painonsa verran kosteutta, ja neulos tuntuu silti kosketuskuivalta.
Tämä johtuu merinovillan ominaisuudesta siirtää kosteutta pois iholta, jonka jälkeen höyry haihtuu ilmaan.

Antibakteerinen

Antibakteerisuus on yksi ylivertaisista ominaisuuksista, miksi merinovilla on niin fantastinen materiaali. Antibakteerisuudella tarkoitetaan merinovillan tapaa puhdistaa itsensä. Kuitu reagoi hapen kanssa haihduttaen hajumolekyylit. Vaate on pitkäikäisempi vähemmällä pesulla. Merinovaatetta hoidetaan tuulettamalla. Tämä on kätevää erityisesti vaelluksilla ja matkustaessa.
Näin ollen merinovillavaate on myös ekologinen valinta. Harvat pesukerrat rasittavat vähemmän luontoa. Vähentämällä pesukertoja, vähennät hiilijalanjälkeäsi.

Pierre Robert merinovillavaatteet

Pierre Robertin pääraaka-aine on merinovilla. Merinovillakerrasto ja asusteista tuubihuivi ja merinovillapipo ovat ulkoilijoiden ja talviurheilijoiden jatkuvia suosikkituotteita. 

Eläinten hyvinvointi on Pierre Robert Groupille erittäin tärkeää 

Pierre Robertilla on nollatoleranssi eläinten epäeettisen kohtelun suhteen. Pierre Robert Groupin eettiset ohjeet muodostavat pohjan eläinten hyvinvoinnin vaatimuksille, mitkä kattavat tarhauksen, eläinten kuljetuksen, turvallisuuden, kestävän kehityksen ja yleisen hyvinvoinnin.

https://www.pierrerobert.fi/fi_FI/mulesing-vapaata-villaa/Non-mulesed_wool.html

Merinovaatteiden huolto

Merinovilla kaipaa pesua hyvin harvoin, koska villakuitu hylkii likaa luonnostaan. Vaatteen tärkein huoltotoimenpide on silloin tuuletus. 

Noudata tuotteeseen kiinnitettyjä pesuohjeita. Merinovaatteen voit pestä koneessa villapesuohjelmalla. Käännä vaate nurinpän ja käytä pesupussia, koska se säästää vaatetta. Näin ollen ei merinotuote livahda vahingossa kuivuriin, jos peset muita vaatteita samassa koneellisessa. Ohjelmoi pesukone käyttämään matalaa lämpötilaa, 30 astetta. Käytä villan pesuun soveltuvaa pesuainetta, pH alle 7. Huuhteluainetta ei sovi käyttää merinotuotteen pesun yhteydessä.

Muista; mitä harvemmin peset, sen parempi!

Merinovilla ja kerrospukeutuminen

Kerrospukeutumisella tarkoitetaan yksinkertaisesti pukeutumista useampiin vaatekerroksiin. Jokainen ihminen kokee kylmän ja kosteuden eri tavalla. Toinen sietää pakkasasteita vähemmällä vaatetuksella, toinen palelee kesäilloissa. Kerrospukeutumisen avulla jokainen voi varustautua juuri oikealla, itselleen sopivalla tavalla ulkoiluun. Kun valitset keskenään toimivat kerrosmateriaalit ja vaatteet, pysyt lämpimänä ja kuivana kaikissa olosuhteissa liikkuvuudesta tinkimättä.

Alimman sekä välivaatekerroksen tärkeimmät tehtävät ovat kosteudensiirto iholta ulospäin sekä lämmöneristys. Alin vaatekerrros on luonnollisesti lähimpänä ihoa, alusvaatteet (alushousut ja rintaliivit) ja aluskerrasto lyhyt- ja pitkähihainen paita sekä housuja. Laadukas aluskerrasto on aina lämmin ja kuivan tuntuinen. Erittäin hyvä ratkaisu on merinovilla, sekä loistavien ominaisuuksien vuoksi, joista luit edeltä. Alimman vaatekerroksen kerrasto on ohuempaa neulosta kuin alimman ja päälimmäisen kerroksen väliin tarvittaessa puettava kerrasto. Viileillä keleillä voit pukea päälivaatteet tähän päälle. 

Kylmyyden kokeminen on yksilöllistä, joten kerroksia on helppo lisätä omien tuntemusten mukaan. Aluskerraston päälle puettava vaatekerta paitsi lämmittää ja hengittää myös siirtää kosteutta edelleen ulospäin. Vaate on lämmin kun se kykenee sitomaan ilmaa itseensä. Mitä useampi angora-tai merinokerros, sitä enemmän lämmittävää ilmaa asettuu neuloksiin. Hyvä välikerrasto on joustava, jotta se on helppo pukea aluskerraston päälle. Toimivassa alus- ja välikerrastoyhdistelmässä on helppo liikkua, kun ne istuvat täydellisesti yhteen. Kokonaisuutta voi täydentää angora- tai merinovillapaidalla- ja takilla kovilla pakkasilla ja kun ulkona pitää olla pitkään paikallaan

Uloin vaatekerros suojaa tuulelta ja kosteudelta. Valitse takki ja housut näiden kriteerien perusteella.

”Tänä talvena on ollut kelejä kerrakseen kerrospukeutumiselle. Minä, helposti kylmän kaappaava, pukeudun kuin napajäätikölle. Merinovillakerrasto alusvaatteiden päällä ja seuraavaan kerrokseen hiukan paksumpaa merinoa tai angoraa ja vielä kuoren alle tarvittaessa pehmeää villaa. Varmuudella voi sanoa, että kaatuessa ylös pääseminen omin avuin voi olla haaste. 😀 Mielelläni laitan yhden vaatekerroksen liikaa ulkoillesa päälleni kuin saman verran liian vähän. Mikään ei tapa ulkoilun nautintoa varmemmin kuin kylmä. Myös varpaat pysyvät mukavan lämpiminä, kun ne saavat oleilla kengissä kuin mummolassa. Tähän aiheeseen palaan toisen kerran.” Johanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *