Angoravillatuoteet sopivat moneen menoon

Angoravilla eli angora on angorakanien karvasta saatava luonnonkuitu. Karvan annetaan kasvaa vähintään vuoden ajan. Karva leikataan tai kammataan ihanista pörröisistä angorakaneista. Vartailun vuoksi lammas keritään neljästi vuodessa.

Angoravilla valmistetaan erottamalla angorakanin karvasta peitinkarvat pois karstaamalla tai nyppimällä. Jäljelle jäävä pohjavilla on hyvin hienoa ja pitkää, paksuudeltaan noin 0,012 mm ja pituudeltaan noin 100–200 mm. Se on puhtaan valkoista ja silkinkiiltävää, ja sen lämmöneristyskyky on noin kymmenkertainen villaan verrattuna. 

Angorakanin pohjavillan pintaa peittää ohut vahakerros, jonka takia sileää ja kiiltävää karvaa on vaikea kehrätä langaksi. Siksi angoraa sekoitetaan useimmiten muihin kuituihin, kuten villaan, alpakkaan tai tekokuituihin.

Jäykempiä peitinkarvoja käytetään päällystakkikankaissa, joissa ne antavat materiaalille hieman ”piikikkään” tuntuman.

MIKSI VALITSISIN ANGORAVILLATUOTTEEN?

Angoravilla on kevyttä ja pehmeää, koska karva on erittäin ohutta ja siinä on paljon ilmaonkaloita. Tästä johtuen angoravillalla on hyvä lämmöneristyskyky. Karvan ja ilmaonkaloiden väliin varastoituu ilmaa, joka lämpiää ihmisen tuottaman oman lämmön ansiosta. Angoravilla luovuttaa lämpöä hitaasti ulos, siksi se tuntuu niin lämpimältä ja miellyttävältä ihoa vasten. Karvojen mikroskooppisen rakenteen ansiosta angoravilla on noin kahdeksan kertaa lämpimämpää kuin sama määrä lampaanvillaa. 


Angoralla on hyvä kosteuden imemiskyky. Se pystyy imemään 60 % kosteutta omaan painoonsa nähden (lampaanvilla 20 % ja puuvilla 35 %). Kosteus ei jää materiaaliin, vaan angora luovuttaa kosteutta hitaasti pois. Angorasta tehdyt tuotteet eivät ala tuoksua epämiellyttäviltä, koska angoran ilmanvaihtokanavat huolehtivat tuuletuksesta.

KENELLE ANGORATUOTTEET SITTEN SOPIVAT?

Angora on pehmeää, ja sillä on hyvä lämmöneristyskyky. Hyvien ominaisuuksien vuoksi, tuotteita voivat käyttää eri-ikäiset ihmiset eri tarkoituksiin. Listaan tähän muutamia esimerkkejä. 

Sinulle, joka palelet helposti tai kärsit heikosta ääreisverenkierrosta, 70 % naisista kärsii palelevista jaloista.
Sinulle seniori tai, jonka ääreisverenkierto heikentyy, angora on hyvä valinta.
Sinä seniorin omainen, voit auttaa hankkimalla angoralämmittien omaisellesi.
Sinulle, joka haluavat pukeutua miellyttävään, lämpöiseen materiaalin esim. saunan, uinnin (avantouinti) jälkeen
Sinulle, joka  työskentelet ulkona tai esimerkiksi pakkashuoneissa

Sinulle, joka  urheilet esim. pyöräilet, sauvakävelet tai hiihdät 

Sinulle, jos sairastat diabetesta, reumaa tai kärsit muista nivelkivuista

MITEN SAISIN PIDETTY JALKANI LÄMPIMINÄ?

“Käytä jalkineita, jotka eivät purista ja estä verenkiertoa ja liiku säännöllisesti mahdollisuuksiesi mukaan.

Kokeile lämmintä jalkakylpyä, kunhan vain muistat, että kylmiä varpaita ei ole hyvä lämmittää liian nopeasti esimerkiksi kuumaa patteria vasten. Tämä voi aiheuttaa kylmänkyhmyjä. Jalkakylpy lämmittää jalat hellävaraisemmin.” 

Vaikka kylmiä varpaita ei kannata kuumaa patteria vasten laittaa, voit lämmittää villasukat patterilla ja laittaa lämpimät sukat jalkaan.

 “Juo paljon vettä ja käytä jalkavoidetta. Kun ihon kosteustasapaino on kunnossa, toimii sen lämmönsäätely paremmin. Käytä luonnonmateriaalista valmistettuja sukkia.” 

Myös luonnonmateriaaleissa on eroja, villa, merinovilla ja nagora sekä babu ovat lämpimämpia kuin puuvilla. Villan, merinovillan sekä angoran hyviin puoliin kokemuksesta luen sen, etteivät nämä sukat kosteinakaan tunnu kylmiltä.  

(Lähde: Iltalehti 1.3.2010, jossa lainattu Daily Mail)

Kotikonstit kunniaan myös kylmien kinttujen kanssa: villasukat, kokeile myös kenkiin paljaaseen jalkaan, liikunta ja riittävästä ravinnon saannista huolehtiminen auttavat ensihätään. Lämmin keitto pistää veret kiertämään varpaisiin saakka. Tämähän on kokeiltu ja hyväksi todettu, vanhan ajan konsti.

MITEN HOIDAN ANGORAVILLATUOTTEITANI?

Ole tarkkana pesu- ja hoito-ohjeiden noudattamisen kanssa, koska angoravillan vanuuntumis– ja huopaantumiskyky ovat erinomaisia.

“Voitte uskoa että olen kokeillut, angorahartialämmittimestä, siis omastani, joka oli kokoa XL, tuli kerta kuivausrumpuretkellä koko XS. Aina silloin tällöin testaan vahingossa erilaisten materiaalien kuivausrummunsietokykyä.”, (Johanna)

Ole siis tarkkana!

Angoratuotteiden hoito- ja pesuohjeet on merkitty tuotteisiin. Noudata niitä.

Pesumerkkiryhmät:

a_vesipesu.jpg   a_valkaisu.jpg   a_rumpukuivaus.jpg      a_silitys.jpg   a_kemiallinenpesu.jpg        
VESIPESU   VALKAISU   RUMPUKUIVAUS   SILITYS   KEMIALLINEN PESU   
  • Käsinpesu 40 °C tai pesukoneessa villapesuohjelma 40 °C
  • Kloorivalkaisu kielletty
  • Silitys kielletty
  • Rumpukuivaus kielletty
  • Kemiallinen pesu kielletty

Kiitos Medima-angoratuotteiden maahantuojalle kattavasta tietopaketista.
Meiltä Liivisopista löydät ihanat Mediman angoratuotteet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *