Historiaa

Rintaliivit ovat sidoksissa naisen sosiaaliseen asemaan yhteiskunnassa. Naiset ovat käyttäneet rintaliivejä rintojen tukemiseen ja katseilta peittämiseen jo vuosisatoja.

Historiankirjoituksissa on paljon mainintoja naisista, jotka ovat käyttäneet erilaisia virityksiä rintojen peittämiseen, ja kohottamiseen ylöspäin. Minoalaisen kulttuurin historiassa on mainintoja alkeellisista rintaliiveistä 2500 eaa.

1600-luvulta 1800-luvulle varakkaat naiset käyttivät korsetteja, eräänlaisia rintaliivien esimuotoja. Korsetti työnsi rintoja ylöspäin. Jo tänä aikana oli erilaisia rintaliivivirityksiä. Yleisin on ehkä ollut poikittaissuunnassa kahtia halkaistu korsetti, jonka ylemmällä osalla tuettiin rintoja.

1900-luvun alussa markkinoille tuli alkeellisia rintaliivejä. Rintaliivejä ryhdyttiin valmistamaan teollisesti 1930-luvulta lähtien. Sittemmin rintaliivit yleistyivät ja valtasivat tilan korseteilta. Myös erilaisia toppeja on tullut markkinoille.

1970-luvulta lähtien rintaliivimallien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. 1970-luvulla naisella saattoi olla yhdet rintaliivit, mutta nykyään niitä on useita erilaisia. Kun sinulla on useammat vaihtoliivit arkeen, saa liivien materiaalit välillä levätä. ”Yhdet käytössä, yhdet pesussa, yhdet levossa” on hyvä nyrkkisääntö. Näin liiveillä on pidempi käyttöikä. Rintaliivejä on kehitetty muun muassa urheiluun, eri juhliin, ja arkeen.WikipediaRINTALIIVIEN KOOT JA SOVITUS

Huomioi muutamia asioita, ennen kuin lähdet metsästämään uusia rintaliivejä:

Ole avoin koon suhteen. Älä päätä etukäteen käyttäväsi jotain tiettyä kokoa.
Kukaan ei huomaa päältäpäin, käytätkö kokoa 70E vai 75C, mutta käytössäsi olevat väärän kokoiset liivit saatetaan kyllä huomata.

Vain sovittamalla löydät oikean kokoiset liivit.
 Kokotaulukon avulla määritetty koko on suuntaa-antava, eikä se aina pidä täysin paikkaansa. 
Lisäksi eri valmistajien ja myös saman valmistajan eri mallien koot vaihtelevat hieman, eivätkä kaikki liivimallit sovi kaikille rinnoille.

Painonvaihtelu, ikääntyminen, raskaus ja muut vastaavanlaiset seikat muuttavat myös rintojen kokoa. Harva nainen pärjää koko elämänsä yhdellä ja samalla liivikoolla, joten päivitä liivikokosi riittävän usein, sillä liivien tarkoitushan on tuoda mukavuutta elämään ja korostaa vartalon parhaita puolia. Älä turhaan tyydy huonosti istuviin alusasuihin.